Nytt liv i Hermetikken

Hermetikk var det forrige århundrets olje i Stavanger. Nå blir det nytt næringsliv i Hermetikklaboratoriet

Hermetikkindustrien hadde opplevd en voldsom vekst frem mot 1. verdenskrig. På slutten av 1920-tallet lå det hele 59 hermetikkfabrikker her i byen. Derfor ble laboratoriet oppført og bygget i 1931, finansiert av et spleiselag blant industrien og tegnet av arkitekt Sigurd Lunde. 

Hermetikklaboratoriet skulle forske på arbeidsmetoder, kontrollere råstoffer og  hermetikkbokser. De fant ut at en bakterie i potetmelet kunne få fiskeboller til å gå i oppløsning. De testet seg frem til den beste olivenoljen å oppbevare sardiner i og de prøvde ut forskjellige emballasjetyper og forskjellige typer lakk for å beskytte innsiden av hermetikkboksene. 

En av de viktigste oppgavene til laboratoriet var å avkrefte myten om at hermetikk var «død mann på boks». Videre at steriliseringsprosessen fungerte og at maten var nesten like næringsrik som fersk mat.

Se flere historiske bilder her (FOTO OVER: MUST)

Nå er laboratoriet pusset opp av Base Property, som flytter inn i toppetasjen i bygget. Der skal også Advokatfirmaet Torstrup holde til. I første etasje ligger deilige Matmagasinet med uteservering ut mot parken. 

Noen av damene som jobbet i laboratoriet den gang det fortsatt var i drift, har allerede vært på inspeksjon...