Nytt liv i Hermetikken

Hermetikk var det forrige århundrets olje i Stavanger. Nå blir det nytt næringsliv i Hermetikklaboratoriet

Hermetikkindustrien hadde opplevd en voldsom vekst frem mot 1. verdenskrig. På slutten av 1920-tallet lå det hele 59 hermetikkfabrikker her i byen. Derfor ble laboratoriet oppført og bygget i 1931, finansiert av et spleiselag blant industrien og tegnet av arkitekt Sigurd Lunde. 

Hermetikklaboratoriet skulle forske på arbeidsmetoder, kontrollere råstoffer og  hermetikkbokser. De fant ut at en bakterie i potetmelet kunne få fiskeboller til å gå i oppløsning. De testet seg frem til den beste olivenoljen å oppbevare sardiner i. Og de prøvde ut forskjellige emballasjetyper og forskjellige typer lakk for å beskytte innsiden av hermetikkboksene. 

En av de viktigste oppgavene til laboratoriet var å avkrefte myten om at hermetikk var «død mann på boks». At steriliseringsprosessen fungerte og at maten var nesten like næringsrik som fersk mat.

Se flere historiske bilder her (FOTO OVER: MUST)

Nå er laboratoriet pusset opp av Base Property, som flytter inn i toppetasjen i bygget. Det skal også Advokatfirmaet Torstrup holde til. I første etasje ligger deilige Matmagasinet med uteservering ut mot parken. 

Noen av damens som jobbet i laboratoriet den gang det fortsatt var i drift har allerede vært på inspeksjon...